PASZT 2021 – 15 éves Jubileum

2006 nyarán egy apró 14 fős színjátszó közösség és 4 csoportvezető úgy döntött, hogy Parádfürdőn, a Mátra egyik legszebb völgyében megrendezi az első Parádfürdői Színjátszó Tábort, mely elsősorban a Kecskeméti Színjátszó Műhely diákjainak ad nyári fejlesztési, kikapcsolódási lehetőséget. A tábor egy hete alatt mindenkiben tudatosult, hogy egy olyan dolog vette kezdetét a űhely történetében, mely később alappillére lesz a közösségnek és hidakat teremt a színjátszós generációk között.

Ahogy teltek az évek a táborban résztvevők száma egyre csak duzzadt. A tapasztalt „pasztosok” kihagyhatatlannak, motiválónak és utánozhatatlannak ítélték az egy hetes színházi agymenést, így a kíváncsiak hamar ott találták magukat egy éjszakai játékon a focipálya lelátóján, vagy az agóra kövein. 2016-ban amikor 10 éves lett a tábor csaknem 100 fővel dolgoztunk együtt és készítettünk előadásokat.

Nagyon sokan megfordultak rendező, csoportvezető, vagy művészeti tanár szerepben a táborban. Elsősorban azok, akik volt kecskeméti színjátszóként szívügyüknek tartották azt a célkitűzést, hogy a mostani színjátszóknak átadják azt a sok tudást amit érettségi óta az egyetemeken, vagy a munkáik során gyűjtöttek össze. Melléjük csatlakoztak azok a művészek akik inspirációt láttak a táborban és belekóstoltak, hogy aztán ott ragadjanak és minden évben próbáljanak részt venni. Nagyon sokat köszönhetünk ezeknek a szakembereknek, egyetemi hallgatóknak, akik önkéntesen, a nyári szünet rovására végig dolgoztak velünk 8-10 napot.

Az elmúlt években sok minden a tábor ellen játszott. Kecskeméten lassanként csökkent a színjátszó körök száma, ezzel csökkent a középiskolás játszók száma is, így a táborba jelentkezőké is. Megszűntek olyan pályázati kiírások, melyek korábban nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ne a diákoknak, és rajtuk keresztül a szülőknek kelljen a tábor teljes anyagi terhét viselniük. Megszűntek a városi támogatások is, és megérkezett a vírus, ami minden számítást felülírt.

Ebben a szélsőséges helyzetben mindenképpen ki kell tartanunk az értékeink mellett. Hinnünk kell a közösség erejében, a színház megváltó energiájában, a drámapedagógia személyiségfejlesztő mechanizmusában és legfőképpen saját magunkban, hiszen az elmúlt évben, minden ellenünk játszott.

Az idei 2021-es tábor reményeink szerint megmutatja majd azt a fenomenális erőt, ami a színjátszós közösségben rejlik, ami megelőlegezheti, még 15 év táborának megszervezését. De persze ez nem csak rajtunk áll, hanem azon is, hogy mennyien tudunk részt venni ezen az ünnepen, amit PASZT-nak hívunk.

Várunk a XV. PASZT-ra mindenkit, aki ez után a nehéz év után, a közösségi katarzis tisztítótüzében szeretni fürdőzni!

A tábor várható időpontja: 2021.08.08. (vasárnap) – 2021.08.15. (vasárnap)

A jelentkezés 2021. május 1-én indul ezen a honlapon keresztül. Addig pedig le fogjuk leplezni a tábor idei témáját is 🙂

Éljen a forradalom!

Táborunkat és a Kecskeméti Színjátszó Műhely működését a 2021-es évben részben a Betlehen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta!