20 év – 40 szakember

Orbán Edit a Műhely alapítója összefoglalta, hogy az elmúlt pár évben mennyi miden történt azokkal akik Kecskeméten a műhelyben végeztek, és azokkal akik már évek óta a pályán dolgoznak, vagy tanulnak. Büszkék vagyunk rájuk!

A színjátszó csoportok a covid óta ismét egyre intenzívebben, egyre sikeresebben működnek Kecskeméten! Kelemen László, Katona József, Ruszt József városában mindig újult erőre kapott a színházi élet. Nem csak a kőszínházi formákban (Katona József Nemzeti Színház, Ciróka Bábszínház), hanem az amatőr, műkedvelő csoportokban, és a diákszínjátszásban is. Sok nehézséggel küzd a gyermek- és diákszínjátszókat összefogó Színjátszó Műhely (anyagi támogatások és hely hiánya), de a színházi nevelés hasznosságának felismerése, a hagyományok őrzése, a lelkes szakemberek odaadó munkája mindig újraéleszti a műhely munkáját. A szülők és diákok egyre többen felismerik a színjáték hasznát, személyiségformáló erejét, örömforrását, és ez lendületet ad a folytatáshoz.


A műhelyben minden évben figyeljük és segítjük a színházi szakmák iránt érdeklődők felkészítését, egyéni foglalkozásokkal, csoportos tréningekkel, a nyári tábori munkában – PASZT – való aktív részvétellel, tanácsadással. Csoportjainkban 10-20 éves korig foglalkoznak a diákokkal a szakembereink. (Lazarcú Maszkák, Kadásokk, Ifjú Morbid Színpad). A legtehetségesebbek segítséget kapnak a színművészeti egyetemi felkészülésre is. Jelenleg színművészeti egyetemen tanul Kiss Nikolett, Tarjányi Liza, Varga Levente, Bartus Bertalan, Cselóczki Boglárka, Szalai Kata és Krauter Dávid.


2023-ban a Budapesti Színművészeti Egyetem prózai színművész szakára két diákunk nyert felvételt: Petrov Kata Panna és Jászberényi Balázs. mindketten most érettségiztek, Panna 9 éve, Balázs 6 éve a színjátszó műhely tagja. Örömmel tudatjuk, hogy Studer Hanna a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemre nyert felvételt. Tok Imrét a Nemes Nagy Ágnes Szakiskola színész szakképzésére vették fel.


A Pázmány Péter Egyetem magyar-dráma-színházismeret szakán fog továbbtanulni Rozmán Endre, aki drámatanárként szeretné hasznosítani a műhelyben szerzett elméleti és gyakorlati tudását. Ugyanitt tanul jelenleg Dergecz Mónika, aki szintén a műhely tehetséges diákja volt.


Büszkék vagyunk két olyan diákunkra, akik ebben az évben kaptak SZÍNÉSZ I. diplomát a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumban. Valasek Zita és Konfár Benjámin színészek lettek! Reméljük, szerencsével találnak majd jó munkát a színházi világban. 2023-ban diplomázott Virágh Panna a Kaposvári Színművészeti Egyetemen. Azóta pedig szerződött társulati tagja, színésze a Vígszínháznak, Budapesten. Gratulálunk neki is, figyelemmel kísérjük munkáit!


Figyelemmel kísérjük volt színjátszóinkat, örülünk sikereiknek, követjük színházi munkájukat. Sok szép eredménnyel büszkélkedhetnek. A legutóbbi kiemelkedő sikerek: Pallagi Melittának a Színházi Kritikusok Céhe a 2021-2022-es évad kiemelkedő színházi teljesítményéért a legjobb női főszereplő díját adományozta a Heilbronni Katica c. előadásban
nyújtott alakításáért. Pallagi Melitta a Stúdió K. Színház tagja.


Varga Bori, a Szombathelyi Mesebolt Bábszínház színésze tavaly elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a katowicei nemzetközi bábfesztiválon, valamint ebben az évben egy közönségszavazáson az év színésznőjének választották Szombathelyen!


Büszkék vagyunk arra is, hogy Bata Évánk drámajátékvezetői képesítést is szerzett! Színművészként és anyaként sok az elfoglaltsága, de arra is gondol, hogy a nyári parádi táborban még szakszerűbben dolgozhasson a diákokkal.


Török Bálint az M2 tv gyermekműsorában dolgozik sikeresen.
A Kecskeméti Színjátszó Műhely sok színészt, színházi szakembert bocsájtott már útjára, de sok
embernek adott és ad muníciót az élethez, további munkákhoz, érvényesüléshez! Mindenki számít!

2023-ban kiemelkedő országos versmondó versenyeken vettek részt a színjátszó műhely tagjai.

 A Győri Radnóti-versenyen Petrov Panna a legjobb versmondónak járó Radnóti-díjat nyerte el. A Tatabányán megrendezett országos József Attila versmondó versenyen Petrov Panna I. és Jászberényi Balázs II. helyezés ért el. A Kazinczyról elnevezett szép beszéd versenyen Jászberényi Balázs különdíjat kapott a Győri országos döntőben. Lantos Luca a város legrangosabb versmondó versenyén kiemelt arany minősítést kapott, valamint az évek óta kiemelkedő versmondásáért a „Nagy Versmondó-díjat” nyerte el.

Ebben az évben két diákunk tett dráma érettségit sikeresen! Rozmán Endre és Jászberényi Balázs dicséretes jeles eredménnyel.