PASZT 2020 mi lesz veled?

Nagy várakozással ültünk le 2020.05.14-én csütörtökön az Operatív Törzs tájékoztatóját meghallgatni, hogy megtudjuk, engedélyezik e augusztusban, hogy több tízezer fiatal és tanáraik elinduljanak a napsütötte hegyek, völgyek irányába, kiszabadulhassanak a betondzsungel fogságából és tisztességesen kihasználják a nyarat. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy lehet nyári táborokat szervezni! Első körben a napközis táborok engedélyezése történt meg, míg az ott alvós táborokról a hónap végén döntenek. A 2020. június 15-én kezdődő nyári szünetben közel másfél millió gyerek számára ér véget a tanév, akik ekkor már három hónapja online oktatásban részesültek, azaz nem jártak iskolába, otthonról tanultak. A nyári szünet tizenegy hét hosszú lesz, így komoly fejtörést okozhat a szülőknek, hogy miként oldják meg a gyerekek elhelyezését.

Még várhatunk…

A napközis táborokat engedélyezték, tehát a legfiatalabb korosztály már biztosan részt vehet a szokásos napközis alkotótáborában, de az ottalvósban már nem. Azt csak két hét múlva tudják megítélni, hogy az egy térben alvás mennyire fertőzésveszélyes. Mert nyilván ha például egy szittya fazekas táborba íratkozik be a gyerek és reggel 8 és délután 5 között (betartva minden előírást) együtt van 15 pajtásával, a teremben kézműveskednek, az udvaron fogócskáznak és a menzán együtt esznek 100-an akkor kisebb eséllyel fertőződnek, mint ha 60-an elvonulnak pl a Mátrába és elzárva a világtól együtt töltenek egy hetet.

Éjszakai túra – a csapat nagyon töri a fejét valamin (háttérben Bata Éva színésznő)

Ezt nem értem…

Indoklás nélkül, nehezen értelmezhetőek a döntés okai. nagyon kíváncsivá tett, milyen érvek szólnak az ottalvós táborok ellen, és miért kell még kettő hét, hogy el tudják dönteni, elég biztonságosak e az ottalvós táborok.

A szülők fellélegezhetnek…

Nyilván a nyári táborozás, nem csak a fiatalság mennybemeneteléről szól, hanem a szülőkről is, akik bármit megtennének azért, hogy az adott évben egy vagy két hétre lepasszolhassák a gyerekeket. Nem vonatkozik ez a középsulisokra úgy, hiszen a gyufa másik végén inkább megtalálni és hazacsalni nehéz a 17-18 éves fiatalokat, mintsem elküldeni őket valahová. Úgyhogy kedves szülők, készüljetek, mert jön közeledik a szabadság, közeledik a napfény, hamarosan elcsendesedik az otthon egy kis időre, nem lesz mit összepokolni, kimosni, feltakarítani, megszerelni a gyerek után, csak a nyugalom és a Chill!

Próba a réten – Hojsza Heni rendezése

Szorítsuk össze hát markunkat és reménykedjünk abban, hogy ez a nyár is olyan teljes és megismételhetetlen lesz, mint az eddigiek! Két hét múlva kiderül!